Riskiks panik

Riskiks panik

Verdens undergang – pas på dine tanker.

Globalopvarmning, Atomkrig, over befolkning. Forskellige teorier om verdens undergang har før fyldt i vores bekymringsbillede omkring menneskehedens grusomheder i forhold til ikke at behandle kloden godt nok, eller udvikle livsfarlig teknologi.

Nytår år 2000 skrev medierne omkring verdens undergang ved slaget 24.00, jeg sad med min først fødte datter i armene, helt nyfødt og snotforkølet så hun næsten ikke kunne trække vejret, sad jeg op i sengen sovende, med hende i mine arme.

Jeg var voksen nok og gammel nok på det tidspunkt, til trods for min ungmor status, til at vide at sandsynligheden for at verden gik under, var ganske lille om end ikke eksisterende. Men når man sidder med sit nyfødte barn i armene med hormonerne rasende gennem kroppen, så er det alligevel svært at tænke rationelt når nogen eller noget truer den kærlighedsklump man lige har produceret, så jeg lukkede øjnene og knugede ekstra stramt om den lille klump i mine arme da klokken slog 24.00..

Verden gik ikke under, surprise. Og siden har jeg ikke tænkt særlig meget mere om det, troede jeg. Men efter at have hørt podcasten ”Enden er nær”, er det gået op for mig, at det der med jorden går under, det har jeg tænkt på og hørt om meget siden da, bare på en mere ”raffineret” måde via ”Der er mange kemikalier i vores levestil, det gør os dødeligt syge”, ”vi er ved at ødelægge kloden via overproduktion og manglende bæredygtig livstil” osv.
Men sandheden er at jeg har knuget mig selv og mine nærmeste siden dengang jeg første gang blev udsat for verdens undergangsteori, og ladet det fylde i mig siden. Jeg har bare ikke været bevidst nok omkring det.
Jeg har skævet nervøst til ungernes plastiklegetøjslager, og skingert irettesat min mor når hun af et godt hjerte kom slæbende med billige parfumeduftende plastik dukker fra Aldi. Jeg har forbudt riskiks helt panisk da det kom frem de var kraftfremkaldende og kigget på ungerne der gennem flere år havde spist flere kilo af lortet og tænkt ”Nu dør halvdelen af klodens unger af kræft”. Og jeg har mange gange smidt shampoo og alt muligt andet ud, indholdene parfume, til fordel for uparfumeret produkter, med paniske tanker omkring at jeg nok allerede har forgiftet os og resten af jordkloden, mens jeg hvæser kommanderende til manden at han aldrig, som i ALDRIG må købe andet end økologisk og uparfumeret produkter, med en truende pegefinger og en stemme der afslører at der er tale om skilsmisse grundlag i nærværende emne. Lige indtil jeg har glemt det og er kommet til at købe vaskepulver der dufter dejligt, eller en shampoo et dameblad har anbefalet samt rykket videre til en ny ”katastrofe tanke” om vores sundhed og verdens undergang.

Sandheden er at verdens undergang altid har fyldt meget i mit liv, helt uden at jeg har været bevidst omkring det. Det har fyldt uhensigtsmæssigt meget i forskellige former gennem tiden, hos mig og i medierne helt uden at nogen af os ved hvad vi snakker om.
Ifølge podcasten ”Enden er nær” skal vi blot bruge 30 minutter på at sætte os ind i viden omkring emnet, og så er vi mere vidende end samtlige andre vi omgiver os med, vi undersøger nemlig hellere bil lån, prisen på de sko vi ønsker os og mange andre ting, end at vi sætter os ind i: Går det egentlig så galt? Hvad gør vi egentlig hvis det hele går galt? Når nu vi er så opsat på at det gør det, så er det bemærkelsesværdigt at ingen ved hvad vi skal gøre hvis der en dag er en større krise?
30 minutter, så er jeg bedre klædt på end gennemsnittet og mit fokus dermed lidt mere velfunderet en riskikse panik.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Riskiks panik